دوره 5، شماره 1 - ( نشریه علوم و فناوری جوشکاری ایران 1398 )                   جلد 5 شماره 1 صفحات 123-117 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sameezadeh M, Vaseghi M, Zafari H. Metallurgical fatigue failure analysis of the brazed steam turbine blade . JWSTI 2019; 5 (1) :117-123
سمیع زاده محمود، واثقی مجید، ظفری حسین. آنالیز متالورژیکی شکست خستگی در پره توربین بخار لحیم سخت شده . نشریه علوم و فناوری جوشکاری ایران. 1398; 5 (1) :117-123

1- دانشگاه شهید بهشتی، دانشکده مهندسی مکانیک و انرژی، تهران، ایران
در این مقاله علت شکست پره ردیف 17 یک توربین بخار 5/82 مگاواتی که سبب آسیب هایی به محفظه داخلی توربین و تجهیزات مجاور پره نیز شده، مورد بررسی قرار گرفته است. به منظور تعیین علت شکست و جلوگیری از حوادث مشابه، بررسی های مختلف متالورژیکی و مکانیکی شامل آنالیز ترکیب شیمیایی، متالوگرافی و بررسی ریز ساختاری، شکست نگاری به وسیله میکروسکوپ الکترونی روبشی و سختی سنجی و آزمون کشش روی آن انجام گرفت. نتایج اولیه نشان داد که آلیاژ به‌کاررفته دارای مشخصات ترکیب شیمیایی، ریزساختاری و خواص مکانیکی در محدوده قابل قبول می باشد و شکست پره براثر افت خواص متالورژیکی و مکانیکی حین سرویس صورت نگرفته است. نتایج حاصل از شکست نگاری، خستگی دور بالا را مکانیزم اصلی شکست پره معرفی کرده و نشان می‌دهد که ترک خستگی از ناحیه مجاور سوراخ مربوط به سیم مستهلک کننده ارتعاشات و از محل لحیم‌کاری سخت سیم به پره، به علت کیفیت نامناسب و اتصال ناقص لحیم سخت و تمرکز تنش ناشی از سوراخ، جوانه‌زده است که درنهایت با رشد و رسیدن به‌اندازه بحرانی، شکست ناگهانی پره رخ داده است.