دوره 10، شماره 1 - ( نشریه علوم و فناوری جوشکاری ایران 1403 )                   جلد 10 شماره 1 صفحات 97-83 | برگشت به فهرست نسخه ها

Abbasi R, Akbari Mousavi S A, Vahidshad Y. Optimization weldability of Haynes 25 cobalt base superalloy with pulsed fiber laser. JWSTI 2024; 10 (1) :83-97
عباسی رضا، اکبری موسوی علی اصغر، وحیدشاد یاسر. بهینه‌سازی جوش‌پذیری ابرآلیاژ پایه کبالت هاینس 25 با لیزر فیبری ضربانی. نشریه علوم و فناوری جوشکاری ایران. 1403; 10 (1) :83-97

1- دانشکده مهندسی متالورژی و مواد، دانشکدگان فنی، دانشگاه تهران.
2- دانشکده مهندسی متالورژی و مواد، دانشکدگان فنی، دانشگاه تهران. ، akbarimusavi@ut.ac.ir
3- پژوهشکده حمل و نقل فضایی، پژوهشگاه فضایی ایران.
مطالعه حاضر بهینه‌سازی خواص مکانیکی و ریزساختاری جوشکاری لیزر ابر آلیاژ پایه کبالت هاینس 25 (L-605) را بررسی می‌کند. تأثیر متغیرهای جوشکاری لیزر مانند قدرت پرتو لیزر، بسامد ضربانی، سرعت جوشکاری و پهنای زمانی ضربان بر خواص مکانیکی و متالورژیکی اتصالات جوش مورد بررسی قرار می‌گیرد. با بررسی متغیرهای جوشکاری مقادیر G (شیب حرارتی) و R (نرخ انجماد) و  همچنین تحت تبرید (G/R) و سرعت سرمایش (G×R) که بر ریزساختار انجماد غالب هستند، محاسبه و همبستگی ساختاری با خواص مکانیکی حاصل از جوش بررسی می‌گردد. در این تحقیق بدست آوردن متغیرهای جوشکاری برای ایجاد درصد بالایی از ساختار به صورت دندریت هم محور‌مد نظر می‌باشد. بررسی ریزساختاری رشد دانه همپایی و ساختارهای دندریتی در ناحیه جوش را نشان می‌دهد. سرعت انجماد بالا در حوضچه جوش سبب انجماد دندریتی شد که از دندریت‌های ستونی دیواره‌های جوش شروع می‌شود و به دندریت‌های هم محور در مرکز جوش منتهی می‌شود. مقدار ریزسختی در ناحیه جوش برابر 328 ویکرز می‌باشد که به سختی ماده اصلی بسیار نزدیک است. استحکام کششی نمونه‌های جوش به حدود %93 و%94 استحکام کشش فلزپایه می‌رسد. بررسی آزمون کشش نمونه‌های جوش حاکی از شکست نرم-ترد است. با بررسی میکروسکوپی الکترونی روبشی وجود فرورفتگی‌ها، شکاف بین دانه‌ای و ریز حفره‌ها در ناحیه شکست تأیید شد.