دوره 9، شماره 1 - ( نشریه علوم و فناوری جوشکاری ایران 1402 )                   جلد 9 شماره 1 صفحات 65-59 | برگشت به فهرست نسخه ها

Lalpour A, Mosallaee M, Ashrafi A. Modeling of stir zone grain size variation in the friction stir processed Al-2024 according to the FSP parameters. JWSTI 2023; 9 (1) :59-65
لعل پور عبدالله، مصلایی پور مسعود، اشرفی علی. مدل‌سازی تغییرات اندازه دانه منطقه اغتشاشی در آلیاژ آلومینیم 2024 برحسب پارامترهای اجرایی فرایند فرآوری اصطکاکی اغتشاشی. نشریه علوم و فناوری جوشکاری ایران. 1402; 9 (1) :59-65

1- دانشکده مهندسی مواد و معدن، پردیس فنی، دانشگاه یزد. ، lalpour2004@yahoo.com
2- دانشکده مهندسی مواد و معدن، پردیس فنی، دانشگاه یزد.
3- دانشکده مهندسی مواد، دانشگاه صنعتی اصفهان.
فرایند فرآوری اصطکاکی اغتشاشی بر صفحات آلومینیوم آلیاژی 2024 در گستره نسبتا وسیعی از سرعت پیشروی( 25 الی 63 میلی‌متر بر دقیقه) و سرعت چرخش(315 الی 800 دور بر دقیقه) انجام شد. تغیرات دمایی و اندازه دانه در منطقه اغتشاشی اندازه‌گیری و تعیین گردید و ارتباط بین اندازه دانه و دمای منطقه اغتشاشی مورد تحلیل و بررسی واقع شد. بررسی‌های انجام شده آشکار نمود که پارامترهای فرایند اصطکاکی اغتشاشی بر میزان حرارت ایجاد در منطقه اغتشاشی تاثیر و موجب تغییرات اندازه دانه در این ناحیه مطابق با رابطه زنر- هالومن می‌شود. بررسی‌های انجام شده نشان داد که تغییرات اندازه دانه به متغیرهای اجرایی فرایند اصطکاکی اغتشاشی مرتبط می‌باشد و می‌توان این وابستگی را به صورت رابطه ریاضی نشان داد. همچنین بررسی‌های محاسباتی انجام شده نشان داد که نرخ کرنش اعمال شده حین فرایند اصطکاکی اغتشاشی مستقل از متغیرهای اجرایی این فرایند است و میزان آن در کل فرایند ثابت است.