دوره 6، شماره 2 - ( نشریه علوم و فناوری جوشکاری ایران 1399 )                   جلد 6 شماره 2 صفحات 160-145 | برگشت به فهرست نسخه ها

Soltanipour A, Soltanipour A, Farmanesh K. Evaluation of fatigue behavior of cast and ultra-fine processed Al-7075 by using friction stir technique. JWSTI 2020; 6 (2) :145-160
سلطانی‌پور عبدالرسول، سلطانی‌پور عبدالرضا، فرمنش خسرو. ارزیابی رفتار خستگی آلیاژ ریختگی و فرآوری شده فوق ریزدانه آلیاژ Al-7075 با استفاده از فناوری اصطکاکی اغتشاشی. نشریه علوم و فناوری جوشکاری ایران. 1399; 6 (2) :145-160

1- دانشگاه صنعتی مالک اشتر- دانشکده مهندسی مواد
2- دانشگاه صنعتی مالک اشتر- مجتمع دانشگاهی مکانیک
3- دانشگاه صنعتی مالک اشتر- مجتمع دانشگاهی هوا دریا
این مقاله نتایج تجربی ارزیابی­های ساختاری و خواص مکانیکی بویژه خستگی ساختار فوق ریزدانه آلیاژ ریختگی Al-7075 که از طریق فرآوری اصطکاکی اغتشاشی (FSP) اصلاح شده است را ارائه می­نماید. ارزیابی ساختار به انضمام اندازه دانه آلیاژ ریختگی و مناطق مختلف فرآوری شده به ترتیب با استفاده از میکروسکوپ نوری (OM) والگوی پراش اشعه ایکس (XRD) صورت گرفت. آزمایشات کشش تک محوره و خستگی خمشی بر روی هر دو شرایط ریختگی و پس از عملیات فرآوری در دمای محیط انجام گردید. خواص خستگی با دستگاه آزمایش کاملاً معکوس خمشی مورد ارزیابی قرار گرفت. خواص مکانیکی به واسطه حذف حفرات و توزیع یکنواخت ساختار فوق ریزدانه­ در سراسر زمینه بطور قابل ملاحظه­ای افزایش یافته است. سطح شکست به­منظور درک تغییر رفتار شکست از شبه شکست ورقه­ورقه­شدگی به شکست تورفتگی با استفاده از میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) مورد بررسی و مطالعه قرار گرفت. ساختار فوق ریزدانه منتج شده از عملیات فرآوری اصکاکی اغتشاشی به دلیل حذف عیوب ریختگی موجب افزایش قابل ملاحظه خواص کششی و خستگی شده است.