دوره 6، شماره 1 - ( نشریه علوم و فناوری جوشکاری ایران 1399 )                   جلد 6 شماره 1 صفحات 55-49 | برگشت به فهرست نسخه ها

S. Emami, T. Saeid. Friction stir welding of accumulative roll bonded single phase brass. JWSTI 2020; 6 (1) :49-55
امامی سجاد، سعید توحید. جوشکاری همزن اصطکاکی نمونه‌های برنجی تک فاز پس از نورد تجمعی. نشریه علوم و فناوری جوشکاری ایران. 1399; 6 (1) :49-55

1- دانشکده مهندسی مواد، دانشگاه صنعتی سهند.
صفحات برنجی تک فاز به ضخامت 2 میلیمتر با روش نورد تجمعی با سیکل‌های متفاوت 1 و 3 تحت تغییر شکل پلاستیک شدید قرار گرفتند. خواص مکانیکی از قبیل سختی، استحکام تسلیم و کششی نمونه‌ها با افزایش تعداد پاس‌های نورد تجمعی بهبود پیدا کردند. به نحوی که سختی از HV 95 در نمونه‌های آنیلی تا HV 225 در نمونه حاصل از 3 مرحله نورد تجمعی افزایش یافت و همچنین استحکام تسلیم و کششی نمونه‌های حاصل از نورد تجمعی به ترتیب تا 5 و 2 برابر نمونه‌های آنیل شده افزایش یافتند. جوش بدون درزی بر روی نمونه آنیل شده و همچنین ورق‌های فرآوری شده از فرایند نورد تجمعی با روش جوشکاری همزن اصطکاکی با سرعت چرخشی 400 دور بر دقیقه و سرعت پیشروی 100 میلیمتر بر دقیقه ایجاد گردید. مشاهدات ریزساختاری نشان دادند که ریزساختار هم‌محور و ریز مشابهی بر اثر وقوع تبلور مجدد دینامیکی در ناحیه همزده هر سه نمونه شکل یافته است. خواص مکانیکی نواحی اتصال با آزمون‌های سختی سنجی و کشش مطالعه گردید. نتایج حاصل از سختی سنجی نشان داد که مقادیر سختی در ناحیه جوش نمونه‌های نورد تجمعی به علت حرارت همراه با این فرآیند تاHV  110 کاهش یافته است. نتایج حاصل از آزمون کشش نشان داد که استحکام تسلیم وکششی نمونه‌های تهیه شده از مقطع جوش نمونه‌های نورد تجمعی به ترتیب 8/1 و3/1 برابر نمونه‌های کششی تهیه شده از مقطع جوش نمونه‌های آنیل شده است.