دوره 5، شماره 2 - ( نشریه علوم و فناوری جوشکاری ایران 1398 )                   جلد 5 شماره 2 صفحات 146-135 | برگشت به فهرست نسخه ها

Asadi S, Saeid T, Valanezhad A, Khalil Allafi J. Dissimilar laser welding of NiTi shape memory alloy to austenitic stainless steel archwires. JWSTI 2020; 5 (2) :135-146
اسدی سعید، سعید توحید، والانژاد علیرضا، خلیل علافی جعفر. جوشکاری لیزر غیرهمجنس سیمهای ارتودنسی آلیاژ حافظه دار NiTi به فولاد زنگ نزن آستنیتی. نشریه علوم و فناوری جوشکاری ایران. 1398; 5 (2) :135-146

1- دانشکده مهندسی مواد، دانشگاه صنعتی سهند، تبریز، ایران
2- دانشکده علوم دندانپزشکی، دانشگاه دانشگاه ناکاساکی، ناکاساکی، ژاپن
3- مرکز تحقیقات مواد پیشرفته، دانشکده مهندسی مواد، دانشگاه صنعتی سهند، تبریز، ایران
در این پژوهش اتصال غیرهمجنس سیمهای ارتودنسی آلیاژ حافظه دارNiTi به فولاد زنگ نزن آستنیتی AISI 304 بررسی شده است. به این منظور، سیم‌های ارتودنسی رایج با سطح مقطع مستطیلی و ابعاد (635/0 × 432/0 میلی متر) انتخاب و از تکنیک جوشکاری لیزر برای اتصال سیمها استفاده شد. ریزساختار اتصالهای بدست آمده با استفاده از میکروسکوپ نوری(OM)، میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) مجهز به آنالیز EDS و آنالیز پراش پرتو ایکس در مقیاس میکرو (Micro-XRD) بررسی شد.  همچنین از تکنیک میکرو سختی سنجی ویکرز برای ارزیابی خواص مکانیکی منطقه جوش استفاده شد. بررسی‌های ریزساختاری نشان داد، ریزساختار حاصل از جوش لیزر این دو آلیاژ دارای ساختار دندریتی و غیرهمگن میباشد.تشکیل ترکیبات بین فلزی تردFe2Ti، Cr2Ti، TiNi3 و Ti2Ni در حین جوشکاری باعث افزایش سختی منطقه جوش تا حدود 800 ویکرز شد. مشاهده شد تشکیل ترکیبات بین فلزی Fe2Ti عمدتا در منطقه جوش مجاور فصل مشترک ذوب فلز پایه NiTi علت اصلی افزایش شدید سختی این منطقه و درنتیجه تمرکز تنش، تشکیل میکروترک و افت خواص مکانیکی میباشد. بنابرین یک فرآیند اصلاحی مناسب برای کنترل ترکیب شیمیایی منطقه جوش و بهبود خواص اتصال غیر همجنس این دو آلیاژ نیاز میباشد.